Életre keltjük emlékeid!
0
Kosár
Kapcsolat

A rendszerbe jpg, png, heif kiterjesztésű képek tölthetők fel. 8 bites színmélységgel, sRGB színmódban dolgozunk, más színmód használata esetén a papírkép színei eltérnek a monitoron látott képétől. A fényképezőgépek általában ezt a formátumot használják. Ha nem ilyen a fényképed, akkor azt előtte át kell alakítani valamilyen képszerkesztő programmal.

Segített ez a válasz?

Átlagos méretű fényképekhez (9x13, 10x15, 13x18, 15x20) vagy fotókönyvhöz és naptárhoz elegendő egy digitális fényképezőgéppel készült közepes felbontású fotó. Ha nagyobb méretű fényképet vagy vászonképet és posztert szeretnél rendelni, érdemes jobb minőségű és felbontású (legalább 6-8 megapixeles) képet feltölteni. Közösségi oldalakról lementett fotókat is ki tudunk dolgozni, de ezek nyomtatási méretének maximum 10x15-öst ajánlunk.

A maximálisan feltölthető fájlméret képenként 24MB. Ez körülbelül 50 megapixel felbontású fotónak felel meg. Ha a fényképed képméret hiba miatt nem tölthető fel, akkor azt feltöltés előtt le kell kicsinyítened.

Segített ez a válasz?

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnél papírképeket rendelni, használd applikációnkat, melyet Androidra és iOS eszközökre is letölthetsz. Appunkon keresztül szabvány méretű papírképeket expressz vagy standard határidővel és fényes felülettel, posztereket és vászonképeket is rendelhetsz.

 

Ha inkább weboldalunkat használnád, mert matt képekre, vagy fotókönyvre esetleg naptárra van szükséged, az app segítségével hozzáadhatod telefonod képeit rendelőfelületeinkhez.

Ehhez a választott termék rendelőfelületén kattints a "Képek hozzáadása" gombra, majd válaszd a "Telefonom képei" fület. Eközben az appban a bal felső "Menü" (három vízszintes vonal) gombra koppintás, majd a "Webes feltöltés" lehetőség után amennyiben ugyanazon felhasználóneveddel és jelszavaddal jelentkeztél be oldalunkra és az applikációba is, automatikusan összekapcsolódik eszközöd a számítógépeddel. Ha nem, akkor egy qr kód beolvasásával történik az összekapcsolás. Ezután csak ki kell választanod képeid eszközödön, majd a "Tovább" gombra koppintás után megtörténik a képek feltöltése rendelőfelületeinkre.

Segített ez a válasz?

Nem. Feltöltött képeidből nézőképeket generálunk, melyek jelentősen felgyorsítják a szerkesztési folyamatokat, hiszen ezekkel a kisfelbontású fotókkal egyszerűbb a munka, mint ha a teljes képekkel dolgoznál a felületen. A rendelőfelületeken a képre, vagy a fényképrendelő esetén a kép alatti fogaskerék ikonra kattintva egy képszerkesztő ablak jelenik meg, itt szövegesen kiírja a felület, hogy az adott fénykép felbontása elegendő-e a választott méretű képhelyre. Fényképrendelő és Vászonképrendelő felületeinken különböző színű fejecskékkel is jelezzük a képfelbontást. Egy termék megrendelése után már az eredetileg feltöltött, nagyobb felbontású képeket kapjuk meg és ezekkel dolgozunk tovább.

 

Segített ez a válasz?

Akármennyit, rendszerünk képes kezelni tömeges feltöltéseket is, de mappákat is feltölthetsz. A feltöltés státuszáról állapotjelző ikonok tájékoztatnak.

Segített ez a válasz?

Nyugodtan feltöltheted a fényképrendelőnkbe a képeket tömörítetlen JPG formátumban, a printek minőségén nem lesz észrevehető különbség a TIFF fájlokhoz képest. TIFF fájlokat nem fogad el a rendszer.

Segített ez a válasz?

Laborgépünk csak RGB, azon belül pedig sRGB színterű képeket tud fogadni! A CMYK nyomdai színmód, mi nem nyomdagépekkel hanem lézer levilágítású fotólaborokkal dolgozunk amelyek csak sRGB-ből tudnak dolgozni.

Segített ez a válasz?

Fotólaborunk sRGB színtérben dolgozik. Bár a feltöltőrendszer elfogadja az Adobe RGB képeket is, ezek nyomtatás után kékes, visszafogott színekkel jelennek meg. Kérünk, ne tölts fel Adobe RGB képeket ha fotóelőhívást vagy fényképes termékeket (pl.: fotókönyv, naptár) rendelnél.

Segített ez a válasz?

Laborunk 3x8 bit színmélységgel dolgozik. Ha fényképed 16 bites, kérünk előtte alakítsd át 8 bit színmélységre.

Segített ez a válasz?

Laborunk és rendszereink (ahogyan az összes klasszikus fotólabor) csak sRGB színmódú fájlokkal tud színhelyesen dolgozni. Ez azt jelenti, hogy minden más színmódú képet (pl. Adobe RGB, ProPhoto RGB, Apple RGB, CMYK, stb.) csak bizonyos szintű szín- és tónuseltolódás mellett tud kezelni. Az sRGB (bár némely színmód a színskála szélesebb tartományát képes átölelni) alkalmas arra, hogy a lézer levilágítású, sztenderd vegyszeres eljárással készülő fényképek színeinek teljes skáláját megjelenítse.

Ha más színmódú képekkel dolgozunk, akkor azok konverziója során azok a színek és tónusok, melyek megtalálhatóak egy tágabb tartománnyal rendelkező színmódban, valamely irányba el lesznek tolva, hogy beleférjenek az sRGB tartományába. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az elkészült papírkép valamivel fakóbb, kisebb színtelítettséggel rendelkező lesz, színei esetenként kissé el is csúsznak pl. zöldes irányba. A kép nem lesz élvezhetetlen, azonban óhatatlanul változik ahhoz képest, mint amit egy monitoron, kijelzőn látunk.

Ezt csak úgy lehetséges kiküszöbölni, ha megrendelőink feltöltés előtt valamilyen külső képszerkesztő programmal (pl. Adobe Photoshop) konvertálják át a fényképet sRGB színmódba, majd ezt a fotót töltik fel rendszerünkbe. Fontos, hogy ezt a konverziót mi nem tudjuk vállalni, ugyanis a folyamat alatt is változhatnak kismértékben a fénykép tónusai, melyek további apró korrekciókat igényelhetnek.

Ha profi fotós vagy, vagy fényképeidet fotós készítette, mindenképpen vedd fel vele a kapcsolatot ezügyben, neki tudnia kell a megoldást a problémára. Ha fényképezőgépeden van lehetőség a színmód beállítására, ügyelj arra, hogy sRGB legyen kiválasztva. Ebben az esetben minden szín a helyén marad.

Segített ez a válasz?

Feladat: a monitorod és a laborgép összehangolása.

A laborgépet nem tudjuk a monitorodhoz állítani, ezért a monitort kell a laborgéphez "kalibrálni". Akkor is, ha kalibrált monitorod van. Laborgépeinket naponta kalibráljuk.

Mit értünk mi azon, hogy a laborgépek kalibrálva vannak? Minden nap, minden laborgépünket teszteljük beépített denzitométerek segítségével. Ezt azért végezzük, hogy a nyomatok minősége állandó legyen. Az állandó nyomatminőség azt jelenti, hogy ha ugyanazon képfájlról eltérő időpontokban (akár hónapokkal vagy évekkel később) nyomatot rendelsz tőlünk, akkor ugyanolyan képet kapsz.

Tehát a rendszereink állandóak, ebben bízhatsz. Ha sikerül "összelőnöd" az általad használt rendszerrel, akkor stabil minőséget várhatsz el tőlünk.

A képfájlokat sRGB színtérben 3*8 bit színmélységben várjuk.

Attól, hogy a monitoron tökéletesen néz ki a fénykép, az nem azt jelenti, hogy a papírképen is tökéletes lesz. Természetesen ahány féle nyomtatón nyomtatsz, annyiféle eredményre számíthatsz és ahány féle monitoron nézed ugyanazt a képet, annyiféleképpen néz ki. Különösen szembetűnő a különbség, ha olyan monitort használsz, amely gyönyörűen jeleníti meg a színeket (pl. Apple termékek kijelzői, telefonok, laptopok vagy ha esetleg be van állítva valamilyen dinamikus kontraszt a kijelzőn). A monitorok fejlődésével értelemszerűen együtt jár, hogy egyre szebben jelenítik meg a képeket. Ettől még a képfájl a valóságban nem változik, csak szebbnek látod egy "mai" monitoron. Ha a fotózás nem csak a hobbid, hanem pénzkereseti lehetőségként is tekintesz rá, javasoljuk grafikai monitor beszerzését.

 

A monitorok és különféle kijelzők más és más színű és tónusú képeket mutatnak, mint egy papírkép. Ennek több oka is van. Míg a papírkép egy megvilágítás nélküli hordozó, addig a monitorok fényforrások, melyek hátulról megvilágítják képünket. Emiatt a papírképek kis mértékben sötétebbnek tűnhetnek mint a monitoron. Ezen kívül fotóink színei is eltérhetnek, hiszen a különféle monitorok saját színbeállításai is mások lehetnek, még a különböző módokon kalibrált grafikai monitorok esetében is. 

Színeltérést okozhat továbbá (leggyakrabban profi fotósok által készített képek esetében) a nem megfelelő színmód használata. Míg a digitális tükörreflexes fényképezőgépek nagyfelbontású fényképeinek színmódja gyakran Adobe RGB, addig a fotólaborok sRGB színmóddal dolgoznak. Ez a papírképeken fakó, halvány színeket produkál. Kérünk, amennyiben műtermi/esküvői/fotós által készített fényképet szeretnél kidolgoztatni, érdeklődj a fotósnál a megfelelő színmódról, vagy konvertáld azt sRGB-re valamilyen képszerkesztő programmal. Az Adobe RGB képek feltöltését nem javasoljuk. Az általunk használt fényérzékeny fotópapírra történő lézeres levilágítás a minőségi alapanyaghasználat mellett sem képes minden esetben a kijelzőn látott színeket visszaadni. (pl. a tűzpiros egyes árnyalatai, az arany, ezüst színek) Ezek a technológia korlátai.

Ha szeretnél rendelés előtt meggyőződni a labor kalibrált színeiről akkor kérj munkatársainktól tesztképeket. A tesztképeket monitoroddal a http://fotologus.hu/tesztfoto oldalon tudod összehasonlítani, majd a monitorod tulajdonságait ennek megfelelően tudod laborjainkhoz igazítani.

Segített ez a válasz?

A Galéria a Te saját online fényképtárhelyed, ahová a rendelni szánt képeket feltöltheted, mappákba rendezheted. A rendelőfelületeken a Galéria mappáiból tudsz majd rendelni. Galériád akkor is létrejön, ha a rendelőfelületeken kezdeményezed a fényképeid feltöltését. Ha regisztrált ügyfelünk vagy és bejelentkezés után töltöd fel fényképeid, akkor azokat megőrizzük* és később újra rendelhetsz belőlük. Ha regisztráció nélkül töltöd fel a képeket, akkor galériád csak arról a gépről érhető el, ahonnan a feltöltést végezted és pár nap után törlésre kerül.

Fontos:  Képtárolás szolgáltatást nem nyújtunk, a képek megőrzésére garanciát nem vállalunk és kárigényt sem fogadunk el a Galéria törlése miatt. A Galériába feltöltött képeket 1 év után előzetes értesítés nélkül töröljük.

*Fenntartjuk a jogot, hogy Galériádat bármikor előzetes értesítés nélkül töröljük, megszüntessük.

Segített ez a válasz?

Korábban feltöltött képekből rendelni a Galériából úgy lehet, ha először kijelöljük a kívánt képeket, majd kiválasztjuk a rendelendő terméket, ezután a "Tovább" gombra kattintunk. Ekkor megjelenik a választott termék rendelőfelülete, melyre betöltenek a korábban kijelölt fényképek. Ugyanakkor a minden rendelőfelületen megtalálható "Képek hozzáadása" gombra kattintás után egy felugró ablak jelenik meg, ahol a "Galériám" fül alatt elérhetőek a korábban feltöltött fényképek. 

Segített ez a válasz?