Életre keltjük emlékeid!
0
Kosár
Kapcsolat

Segíthetünk? Kezdd el begépelni kérdésed:

Kérdések
Topikok

Ha fotókönyved nem az online megrendelőnkben, hanem bármilyen külső szoftverrel szerkesztenéd, akkor néhány technikai információval szeretnénk segíteni.

A fotókönyvek lapjait elkészítheted fotószerkesztő vagy fotóalbum szerkesztő programokkal. Fontos tudni, hogy az ingyenes fotóalbum szerkesztő programok általában nem tudnak kép formátumban menteni, így az ezekkel készített könyveket csak a terjesztő cég tudja elkészíteni.

Fotókönyveink lapjai hagyományos technikával előhívott fényképekből állnak, melyeket középen félbe hajtunk, majd egymásra kasírozunk és préseljük. Ebből következik, hogy a könyvek lapjai kinyitva adnak ki egy oldalpárt, tehát a tervezésnél a bal és jobb oldalt egy képként kell kezelni, vagyis egy 30x30 cm-es könyvnél a lapméret 30x60 cm lesz. Így ezeket az oldalpárokat kell elkészíteni annyiszor, ahány lapos könyvet szeretnél. Az oldalpárokon tetszőleges mennyiségű kép elhelyezhető kihasználva akár a hajtásnál átfutó kép elrendezést is, sőt a teljes kinyitott könyvlap állhat egyetlen fotóból, így kiemelve mind közül a legfontosabb pillanatot.

Mi nem nyomdagépekkel, hanem fotólaborral dolgozunk, így az elkészült oldalpárokat fotópapírra fogjuk levilágítani, majd előhívni, ezért a grafikai anyagnak a laborunk által elvárt követelményeknek kell megfelelnie. A lapoknak 300 dpi felbontásban, sRGB színtérben, 3*8 bit színmélységben kell készülni lehetőleg maximális minőségű JPG fájlként, de elfogadunk TIFF és PSD formátumot is. Nem tudjuk kezelni a különböző dokumentum (pl. Microsoft Word, PDF) és a vektoros formátumokat.  

Préselés után az elkészült könyvtestet körbevágjuk. A vágás során kb. 3-4 mm leesik a lapszélekből, tehát a szerkesztésnél legalább 4 mm-es kifutóval kell számolni. Ezért a lapok szélére néhány mm-s keretet tenni nem érdemes. Ha a könyvlapon a kép nem kifutó, akkor szerintünk a legjobb, ha a kép széle a könyvlap szélétől minimum 10 mm-re van.

A könyv legkisebb terjedelme 10lap (20oldal), legnagyobb pedig 25lap (50oldal) lehet. Ennél kevesebb vagy több lapból álló könyvet nem készítünk. A fájlok elnevezése egy sorszám legyen (pl. 012.jpg). A fájlneveknél figyelni kell a helyiértékekre, tehát az egyjegyű számok elé kérünk egy 0-t (pl. 06.jpg)

Mintalapot (Adobe Photoshop PSD) az alábbi linkeken találsz. Behúztuk neked a vonalzókat a legfontosabb helyekre.

Nagyon fontos, hogy az önálló szerkesztésű grafikai anyaggal kapcsolatos utólagos - a könyv elkészülte utáni - reklamációt nem tudunk elfogadni. Ezért arra kérünk - főként, ha először dolgozunk együtt - jelezz előre és elkészítünk egy mintalapot a könyvedből, amit együtt is megnézhetünk és kijavíthatod a hibákat, még mielőtt az egész könyvet lekötnénk.