Életre keltjük emlékeid!
0
Cart

Gyakran Ismételt Kérdések

Alábbiakban igyekszünk minden gyakran ismétlődő kérdésre megadni a választ. Ha  nem találod a választ akkor regisztráció után küldd be kérdésed!

A rendszerbe csak jpg kiterjesztésű képek tölthetők fel, melyek maximális mérete 25 Mb lehet. Ennél nagyobb képeket először le kell kicsinyíteni a feltöltéshez. A nyomtatás 300 dpi-vel történik, ennél nagyobb képpontsűrűség beállítása a kívánt papírkép mérethez felesleges.

Was this helpful?

Sajnos van amikor nem tudunk többet tenni. 

Az általunk használt lézer levilágítású fényérzékeny fotópapírra történő levilágítás a minőségi alapanyag használat mellett sem képes minden esetben a kijelzőn látott színeket visszaadni. (pl. a tűzpiros egyes árnyalatai, az arany, ezüst színek) Ezek a tecdhnológia korlátai. És mivel a kijelzők, monitorok évről évre fejlődnek és még élesebb, szebb színeket jelenítenek meg a fotólevilágítás eljárás évek óta állandó. Itt nincsenek olyan innovációk, hogy évente újabb és újabb fotónyomtatók, fotópapírok, vegyszerek, levilágítási technikák jelenjenek meg.

A tintasugaras eljárásban vannak ugyan fejlesztések, de mi maradnánk a hagyományos fotóeljárásnál ami az elmúlt 100+ évben már bizonyított.

Was this helpful?

Igen, ez sajnos előfordulhat.

 

Mihez kalibráltad a monitort? Ha a laborgépünk tesztprintjéhez (ingyenesen kérhetsz üzletünkben) akkor valószínűleg közelebb kerülnek egymáshoz a színek. Ha sikerül összehangolnod a gépedet a laborunkhoz akkor hosszú távon stabil minőségre számíthatsz tőlünk. A rendszereinket minden nap ellenőrizzük, hogy hónapokkal - évekkel később is ugyanazt a minőséget gyártsunk, vagyis egy fájlt (szűrés nélkül) előhívatva mindig ugyanazt az eredményt fogod kapni.

 

Egyébként minden monitor kalibrált. Valamihez :)

 

 

Was this helpful?

Igen. Prémium minőségű fotópapírokkal és fotóvegyszerekkel dolgozunk kiváló minőségű lézer levilágítású printerekkel.

Ettől függetlenül ennek a technológiának is megvannak a maga korlátai. Nem tudunk például minden színt és árnyalatot megjeleníteni a fotópapíron, különösen a piros/bordó árnyalatoknál érezhető a technológia korlátja.

Professzionális igények kielégítését nem tudjuk vállalni.

Was this helpful?

Laborunk 3x8 bit színmélységgel dolgozik. Ha fényképed 16 bites kérünk előtte alakítsd át 8 bit színmélységre!

Was this helpful?

Feladat: a monitorod és a laborgép összehangolása.

A laborgépet nem tudjuk a monitorodhoz állítani, ezért a monitort kell a laborgéphez "kalibrálni". Akkor is, ha "kalibrált" monitorod van. A laborgépeink nekünk is "kalibrálva" vannak. :)

Mit értünk mi azon, hogy a laborgépek kalibrálva vannak? Minden nap, minden laborgépünket teszteljük beépített denzitométerek segítségével. Ezt azért végezzük, hogy a nyomatok minősége állandó legyen. Az állandó nyomatminőség azt jelenti, hogy ha ugyanazon képfájlról eltérő időpontokban (akár hónapokkal vagy évekkel később) nyomatot rendelsz tőlünk, akkor ugyanolyan képet kapj tőlünk.

Tehát a rendszereink állandóak, ebben bízhatsz. Ha sikerül "összelőnöd" a Te általad használt rendszerrel, akkor stabil minőséget várhatsz el tőlünk.

A képfájlokat sRGB színtérben 3*8 bit színmélységben várjuk, mást nem tudunk fogadni (erről részletesebben egy másik kérdésnél olvashatsz).

Tehát attól, hogy a monitoron tökéletesen néz ki a fénykép, az nem azt jelenti, hogy a papírképen is tökéletes lesz (a papírgép és a monitorok közti különbségről egy másik kérdésnél olvashatsz). Természetesen ahány féle nyomtatón nyomtatsz, annyiféle eredményre számíthatsz és ahány féle monitoron nézed ugyanazt a képet, annyiféleképpen néz ki. Különösen szembetűnő a különbség, ha olyan monitort használsz, amely gyönyörűen jeleníti meg a színeket (pl. macintoshok, telefonok, laptopok vagy ha esetleg be van állítva valamilyen dinamikus kontraszt a kijelzőn). A monitorok fejlődésével értelemszerűen együtt jár, hogy egyre szebben jelenítik meg a képeket. Ettől még a képfájl a valóságban nem változik, csak szebbnek látod egy "mai" monitoron. Ha a fotózás nem csak a hobbid, hanem pénzkereseti lehetőségként is tekintesz rá javasoljuk grafikai monitor beszerzését.

Was this helpful?

Projektnek nevezzük a rendelésben leadott fotószolgáltatási tételeket. A projektezést minden fotótermék megrendelésekor alkalmazzuk. Egy rendelésen belül többféle projektet is leadhatsz.

Rendelésenként külön projektezzük pl. a naptárakat, fotókönyveket, lakásdekorációs termékeket. Ha egy rendelésen belül ezen tételekből több különbözőt rendelsz akkor külön projektszámon futnak a rendeléseid. Ha ugyanolyan példányból rendelsz kettőt (pl. két ugyanolyan fotókönyv), akkor ugyanazon a projektszámon eltérő darabszámmal vesszük fel a rendelést. A projektek külön-külön elnevezhetőek.

 

Fényképek rendelésekor viszont (mivel a fényképek általában eltérő tartalmúak) nem veszünk fel minden egyes fényképhez külön projektszámot, hanem csak az eltérő tulajdonságú képek kapnak külön projektet (eltérő méret, felület, stb.) Az azonos tulajdonságú fényképek összevonódnak egyetlen projekt alá, tehát egy rendelésen belül egyetlen projekt elnevezést tudunk fogadni.

A projektek elnevezésére megrendeléskor a rendelőfelületeken van lehetőséged.

Was this helpful?

Laborgépünk csak RGB, azon belül pedig sRGB színterű képeket tud fogadni! ACMYK nyomdai eljárás, mi pedig nem nyomdagépekkel hanem lézer levilágítású fotólaborokkal dolgozunk amely csak sRGB-ből tud dolgozni.

Was this helpful?

Fotólaborunk sRGB színtérben dolgozik. Bár a feltöltőrendszer elfogadja az Adobe RGB képeket is ezek nyomtatás után kékes visszafogott színekkel jelennek meg. Kérünk, hogy semmiképp se tölts fel Adobe RGB képeket ha fotóelőhívást vagy fényképes termékeket (pl.: fotókönyv, naptár) rendelnél.

Nagyméretű poszternyomtatásnál 40x60 képméret fölött laborgép helyett inkjet nyomtatót használunk, ez már tudja kezelni az Adobe RGB és a ProfotoRGB színtereket is, ekkor esetleg indokolt lehet használata.

Was this helpful?

Posztermértű képeket a Canon IPF 8400-as 12 színnel dolgozó nyomtatójával készítünk.

Az iPF8400 nyomtató legfeljebb 44” szélességű nyomatokat készít. A nagy formátumú nyomtató a LUCIA EX rendszert tartalmazza, mely a Canon innovatív 12 színű, képfeldolgozó technológiával ellátott pigmenttintás tintasugaras rendszere. A rendszer széles színskálát, finom színátmeneteket, csökkentett bronzhatást, valamint magas karcállóságot biztosít.


Az iPF8400 készülék jobban visszaadja a fekete színt és a sötét területeken jobban látható átmeneteket biztosít, így érve el a fotónyomtatási alkalmazások során megkövetelt kitűnő nyomtatási minőséget. A szövegek és vonalak nyomtatásában tanúsított pontosság, valamint a kiváló színösszhang révén a nyomtató kiválóan használható a nagy pontosságú próbanyomatok készítésekor is.

Was this helpful?

A monitorok és különféle kijelzők más és más színű és tónusú képeket mutatnak, mint egy papírkép. Ennek több oka is van. Míg a papírkép egy megvilágítás nélküli hordozó, addig a monitorok fényforrások, melyek hátulról megvilágítják képünket. Emiatt a papírkép kis mértékben sötétebbnek tűnhetnek mint a monitoron. Ezen kívül fotóink színei is eltérhetnek, hiszen a különféle monitorok saját színbeállításai is mások lehetnek, még a különböző módokon kalibrált grafikai monitorok esetében is. Laboránsaink minden fényképet egyenként szűrnek, így biztosítjuk hogy minden fotóból a lehető legjobb papírkép szülessen.

Színeltérést okozhat továbbá (leggyakrabban profi fotósok által készített képek esetében) a nem megfelelő színmód használata. Míg a digitális tükörreflexes fényképezőgépek nagyfelbontású fényképeinek színmódja gyakran Adobe RGB, addig a fotólaborok sRGB színmóddal dolgoznak. Ez a papírképeken fakó, halvány színeket produkál. Kérünk, amennyiben műtermi/esküvői/fotós által készített fényképet szeretnél kidolgoztatni, érdeklődj a fotósnál a megfelelő színmódról, vagy konvertáld azt sRGB-re valamilyen képszerkesztő programmal. Az Adobe RGB képek feltöltését semmiképpen sem javasoljuk!

Ha szeretnél rendelés előtt meggyőződni a labor kalibrált színeiről akkor kérj munkatársainktól tesztképeket. A tesztképeket monitoroddal a http://fotologus.hu/tesztfoto oldalon tudod összehasonlítani.

Laborunk színeit naponta kalibráljuk. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy állandó minőséggel dolgozunk, vagyis ha egy képet hónapokkal ezelőtt leadtál nagyításra és most újra nagyíttatsz belőle, akkor ugyanazt a minőséget tudjuk gyártani Neked. A kalibrálás viszont nem jelenti azt, hogy a papírképek ugyanúgy fognak kinézni, ahogyan azt a saját monitorodon látod. Ehhez a monitorodat laborgépünkhöz kellene beállítanod a kapott tesztfotók segítségével. 

Was this helpful?

Ha nem vagy biztos benne, hogy a monitoron látott színek a papírképeken is ugyanúgy fognak megjelenni, kérj mintanyomatot a megrendelés leadásával együtt. Így még időben korrigálhatjuk a monitorok és papírképek közötti szín- és tónuseltolódásokat.

Was this helpful?